
Anadolu Sigorta, beklenen Marmara depremine karşı genel müdürlükte bulunan hasar, bilgi teknolojileri ve reasürans bölümlerini Ankara’ya taşıyarak deprem sırasında kesintisiz hizmet vermeyi hedefliyor. Genel Müdür Tuğtan’ın verdiği bilgilere göre Marmara depreminin beklenen hasar maliyeti 500 milyar dolar civarında olacak. Tuğtan sağlık enflasyonu ve kur nedeniyle artan yedek parça maliyetlerinin sigorta primlerini artırdığını belirterek, fiyatını düşük bulduğu ticari sigortalarda da yüzde 70 ile 200 arasıda bir prim artışı beklediklerini kaydetti. Tuğtan ayrıca Anadolu Sigorta’nın yılın ilk 6 ayındaki kar artışında geçen yılki teknik zararın yanı sıra çeşitlendirdikleri mali gelirin rolünün büyük olduğunu ifade etti.
Beklenen İstanbul depremine karşı genel merkezin bazı birimlerini Ankara’ya taşıyacaklarını belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, bu bölümlerin hasar, bilgi teknolojileri ve reasürans olacağını böylece olası depremde kesintisiz hizmet verebileceklerini söyledi. Tuğtan Anadolu Sigorta’nın sosyal sorumluluk projesi Ormanın Gözleri için gazetecilerle bir araya geldikleri toplantıda İstanbul depreminin Maraş ve Hatay depremlerinin 5 katı hasar oluşturabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bu tahmin yaklaşık 500 milyar dolara denk geliyor. Çünkü 11 ili kapsayan depremlerde yaklaşık 100 milyar dolarlık bir hasar olduğu çeşitli kurumlarca hesaplanmıştı.
DEPREMZEDEYE 5,8 MİLYAR LİRA ÖDENDİ
6 Şubat depreminin ardından deprem illerinden 11 bin 500 hasar ihbarı aldıklarını ifade eden Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, bu ihbarlar sonrası gelen 13,3 milyar liralık hasarın 5,8 milyar lirasını ödediklerini kaydetti. Bu rakamın yüzde 98’inin reasürörler tarafından karşılandığını anlatan Tuğtan, ödenen tazminatın bilançoya olumsuz yansımasının ise 300 milyon lira olduğunu anlattı. Tuğtan bölgeden halen günlük 5-6 dosyanın kendilerine ulaştığını aktardı.
PRİM ARTIŞININ NEDENİ KUR VE SAĞLIK ENFLASYONU
Sigorta şirketlerinin bazı alanlarda prim artışları yaptığını dile getiren Tuğtan, bu artışların nedenini medikal (sağlık) enflasyon ve kurdaki artış nedeniyle yedek parça fiyatlarındaki yükseliş ve asgari ücretteki artış olarak açıkladı. Bu duruma karşı hesaplı kasko gibi ürünleri hayata geçirdiklerini kaydeden Tuğtan, diğer yandan şirketlerin 2019’den sonra meydana gelen pandemi nedeniyle kaza frekanslarının azalmadığı gerekçesiyle olması gereken fiyat artışlarını şimdi yansıtmaya başlamalarının etkisinin altını çizdi.
TİCARİ SİGORTALAR UCUZ
Ticari sigortalarda da primlerin artacağını ifade eden Tuğtan, bu artışların yüzde 70 ile 200 arasında olabileceğini dile getirdi. Tuğtan’a göre bu yüksek tutarlı artışların nedeni ise beklenen Marmara depremine rağmen şimdiye kadar yapılan düşük fiyatlama olarak açıkladı.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI MART BİLANÇOSUNDA
Anadolu Sigorta’nın yılın ilk yarısında yüzde 674 artışla 2.9 milyar lira kar ettiğini hatırlatan Tuğtan, şirketin ilk 6 ayda yüzde 102 yükselişle 18,2 milyar liralık prim ürettiğini ifade etti. Tuğtan şu bilgileri verdi: “Aktif büyüklüğümüz 45.7 milyar liraya portföy büyüklüğümüz ise yüzde 30’luk getiri ile 24.2 milyar liraya yükseldi. Karın yüksek oranlı artışında geçen yıl teknik zarar edilmesi nedeniyle düşük baz ve bu yıl çeşitlendirdiğimiz mali gelirin etkisi büyük. Bu yıl teknik karlılık trafik sigortası hariç artıyor.”